20 maart 2023

Uitbreiding forfait zonnepanelen

Zonnepaneelhouders kunnen btw betalen als zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De toepassing van het forfait wordt nu per direct uitgebreid.

Forfait tot 15.000 Wattpiek

Het forfait kon alleen worden toegepast voor installaties van zonnepanelen met een opwekvermogen tot en met 10.000 Wattpiek. Maar in de praktijk blijkt dat er installaties met een hoger opwekvermogen worden geïnstalleerd op of bij woningen. Daarom is de toepassing van het forfait uitgebreid naar een opwekvermogen van maximaal 15.000 Wattpiek, voor zowel geïntegreerde als niet-geïntegreerde zonnepanelen. Heeft de installatie een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek of wilt u het forfait niet gebruiken dan moet u de btw zelf berekenen.

Forfait ook voor ondernemers

Daarnaast is het forfait uitgebreid voor ondernemers met zonnepanelen op of bij hun woning. Dit betekent dat bijvoorbeeld zzp’ers met zonnepanelen op of bij hun woning het forfait nu ook kunnen toepassen. Wellicht deed u dat laatste al, maar nu mag het dus ook.

Hier vindt u de forfaits voor geïntegreerde en voor niet-geïntegreerde zonnepanelen.