13 februari 2019

Tijdelijke oplossing btw-nummer zzp-ers

Heeft u een eenmanszaak of bent u zzp-er? Dan heeft u een btw-nummer waarvan uw burgerservicenummer (BSN) deel uitmaakt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft geoordeeld dat de Belastingdienst hiermee de privacywetgeving overtreedt en met een oplossing moet komen. Het gebruik van het BSN brengt namelijk risico’s, zoals identiteitsfraude, met zich mee. Het BSN is een vertrouwelijk nummer bestemd voor communicatie tussen burger en overheid en moet niet openbaar worden gemaakt aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tijdelijke oplossing

De Belastingdienst geeft aan dat het niet lukt om op korte termijn het BSN uit het btw-nummer te halen. Er zouden dan uitvoeringsrisico’s voor de heffing van btw ontstaan. Om toch stappen te maken is er een tijdelijke oplossing bedacht. Alle zzp-ers en eenmanszaken krijgen dit jaar een nieuw btw-nummer door de Belastingdienst uitgereikt. Dit nummer moet alleen worden gebruikt op facturen en websites.

Let op, voor aangifte omzetbelasting en correspondentie met de Belastingdienst blijft het oude btw-nummer van kracht. Voor omzetting van het oude naar het nieuwe nummer komt er een handige conversiemodule. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dit een acceptabele oplossing.

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat de eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moet worden aangepast. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Toekomst

De Belastingdienst blijft werken aan een structurele oplossing, maar die zal naar verwachting pas komen bij invoering van een nieuw ICT-systeem voor de btw. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte.