29 augustus 2018

Tijdelijk geen rente over aanslagen erfbelasting

De Belastingdienst kent grote ICT-problemen bij de verwerking van aangiften erfbelasting. Het nieuwe automatiseringssysteem dat gebruikt wordt voor de verwerking van deze aangiften erfbelasting geeft veel problemen en is nog niet volledig operationeel. Het oude systeem is echter alleen inzetbaar voor overlijdens tot 1 januari 2017. De Belastingdienst heeft daardoor meer tijd nodig voor de verwerking van de aangiften erfbelasting voor overlijdens vanaf 1 januari 2017.

Consequenties aanslag erfbelasting

Dit betekent dat het merendeel van de mensen die in 2017 een aangifte erfbelasting hebben ingediend, pas veel later dan normaal het geval zou zijn een aanslag opgelegd krijgen. Een bizar gevolg daarvan is dat erfgenamen dan (meer) belastingrente zouden moeten betalen.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel vindt dat niet correct en heeft daarom besloten dat over alle aangiften die betrekking hebben op overlijdens vanaf 1 januari 2017 geen belastingrente in rekening wordt gebracht. Nabestaanden die al rente hebben betaald, krijgen dat geld terug. De maatregel geldt ‘zolang als nodig is’, schrijft Snel in een brief aan de Tweede Kamer.