8 april 2022

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling per 1 mei weer gevuld

Werkenden en werkzoekenden kunnen een vergoeding van maximaal 1000 euro aanvragen voor een training, cursus of opleiding om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid wil hiermee meer kansen bieden voor baanbehoud of om een nieuwe baan te vinden.

Het budget voor dit jaar is in totaal 160 miljoen euro, verdeeld over vijf rondes (om de twee maanden). Het budget dat per 1 maart beschikbaar was gesteld, was binnen een paar dagen al vergeven.

Aanvraag

Een STAP-budget aanvragen kan via het digitale portaal bij UWV via DigiD. Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro (inclusief btw), zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Er is een STAP-scholingsregister waar alle opleiders staan dit in aanmerking komen.

Voor volgend jaar is er budget van 200 miljoen euro beschikbaar over 6 tijdvakken.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.  De overheid wil dat u met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als u bijvoorbeeld te weinig geld heeft om (bij)scholing te volgen. Daarom is het STAP-budget er gekomen, in plaats van de fiscale aftrek scholingskosten.

Meer informatie over de STAP-regeling en aanvraag is te vinden op stapuwv.nl